Miljötidningen 1-2017. Tema: Matsuveränitet

Nytt nummer av Miljötidningen!

Vi behöver återta makten över maten och marken. Stor­driften och monokulturer hotar biodiversiteten, matjordens kvalitet och vår förmåga leva hållbart i planetens ekosystem. Därför har vi valt att ägna årets första nummer åt temat Matsuveränitet. 
Följ med Miljötidningen till Rumänien och ett internationellt forum för matsuveränitet, Nyéléni. Här arbetar man konstruktivt för att hitta lösningar på världens livsmedelsförsörjning. Läs om hur nya regleringar för utbyte av fröer kan drabba Ecuadors bönder hårt och på sikt hota hela landets matsäkerhet. Hör Carol Araújo i Brasilien berätta hur de jordlösas rörelse och framför allt kvinnorna kämpar för tillgång till mark att odla sina grödor. Och återse en gammal kär bekant i ny tappning – MudiMums-guiden.
Så finns det så klart annan matig läsning också. Får du inte Miljötidningen hem i brevlådan? Bli medlem i Jordens Vänner här!.

Hållbarhet på tallriken

Plötsligt gapar frukt- och grönsaksdiskarna tomma. Det ­dåliga vädret vid Medelhavet under december och januari ­innebär att det inte går att importera frukt och grönsaker i samma utsträckning och vi får betala tredubbelt mer för spenaten, isbergssallaten och paprikan. Om det ens finns någon.
Tur att det finns svenska rotfrukter att tillgå. Efterfrågan på svenskproducerade rotfrukter har ökat kraftigt i takt med krisen. Och tur att vi blir påminda om att de finns och att det oavsett odlingskris i Spanien är bättre att äta närodlat och säsongsbetonat.
Vi är vana vid att alltid kunna handla allt vi vill ha, oavsett årstid. Att hyllorna i affären gapar tomma är något som skapar ilska och ­irritation. Men för det mesta finns det tillräckligt mycket annat att välja på för att vi ändå ska kunna äta oss mätta – än så länge.
I Sverige är vi skrämmande sårbara vad gäller vår livsmedels­försörjning, med tanke på att vi endast är självförsörjande till ungefär hälften. Vid ett större importstopp, som vid en bränslekris, skulle situationen snabbt bli akut här. Inte många av oss har tillräckligt mycket i skafferierna för att klara oss särskilt många dagar om affärerna inte fick några leveranser. Och situationen är oroande globalt också. Det är därför det är så viktigt med en vital lokal matförsörjning. Vi har långt kvar till ett hållbart jordbruk och en hållbar livsmedelsproduktion.
I detta nummer av Miljötidningen inriktar vi oss på matsuveräniteten. Vem har makten över marken och fröerna? Vilka utmaningar står vi inför i en värld som präglas av landgrabbing, monokulturer och ett förändrat klimat? Och vad görs runtom i världen för att vända den problematiska utvecklingen?
Läs och inspireras!
Monica Walldén
redaktör

Dela gärna vår kamp!